Alla har en karriär

career2

”För den som vill göra slut med sin karriär och hitta en ny”. Vi har valt att använda ordet karriär i titeln på vår sida. Så här tänker jag om karriär. Vi har alla en. Var och en av oss. Oavsett om vi klättrar, stagnerar, står stilla eller hur vi än väljer att uttrycka en karriärs riktning… Vilket yrke vi än har och var vi än utför det, så har vi en karriär. Jag vill skriva om min syn på ordet karriär eftersom jag vet att det ordet ibland provocerar. Det kopplas ofta till en enskild samling individer som ses som extra ambitiösa. Oftast akademiker som är måna om sin yrkesidentitet. Uttryck som ”karriärkvinna”, ”göra karriär” och ”karriärist” klingar ambitiöst hos en del och hos andra egocentriskt. En karriär innebär för många att nå så långt upp som möjligt inom t ex ett företags hierarki. Att vinna titlarnas titel. Ofta dessutom i ett snabbt tempo. Slår vi upp ordet karriär i Svenska Akademins ordlista bekräftas denna definition av ordet.

Ordet karriär

”Vinna snabb befordran, stiga i graderna; i högsta fart”. I min mening en snäv och föråldrad definition av ordet. Dags för revidering Svenska Akademin? Vänder vi däremot blicken mot den anglosaxiska världen är definitionen bredare och mer omfattande. I Dictionary.com och The Oxford Learner’s Dictionary är främsta definitionen: ”A person’s progress or general course of action through life or through a phase of life…” eller ”the period of time that you spend in your life working or doing a particular thing”. Det här ligger närmare min egen definition av ordet karriär. Min karriär är min yrkesbana. De val jag gör, de yrken jag har, de erfarenheter jag samlar på mig, min personliga utveckling. Allt det jag sysslar med under mitt yrkesliv allt det jag lär mig under tiden, både om omvärlden och mig själv. Det är min karriär. Den måste inte leda uppåt, den kan gå åt höger eller vänster. Eller snett. Men det är mina val och på mina villkor. En karriär kan också vara precis det som jag skrev att många tror att det är. Att nå långt inom ett företags eller organisations hierarki. Det är också karriär. Och allt är helt OK, så länge det är något vi själva väljer och som vi känner lust och motivation inför.

Alla yrken vi provar på i livet lär oss något. Både de vi trivs med och de vi trivs mindre bra med. Vi utforskar yrkeslivet, känner efter i vilka situationer och i vilka yrken vi känner oss bekväma. Vi slutar inte att skola oss bara för att vi tagit studenten, lämnat den fysiska skolbyggnaden. Hela livet/yrkeslivet är en skola. Där vi hela tiden lär känna oss själva genom utveckling. Trial & error. Learning by doing. Det är karriär för mig. Livslång personlig utveckling.

 

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>