Att vara sann mot sig själv

karriär, starta eget, egen företagare, louise dockAtt vara sann måste vara en av det viktigaste och kanske en av de svåraste sakerna man som människa kan, och bör vara, mot sig själv.

Jag har lärt mig att när jag inte är sann mot mig själv, så känns det i magen. Det skaver. Känslan är inte den samma som jag får när jag går utan för min bekvämlighetszon. Den känslan sitter också i magen, men känns lite annorlunda. För den oinvigde kan den dock lätt förväxlas. När jag inte är sann mot mig själv och ”den” känslan infinner sig, så kan jag inte annat än att tänka och reflektera.

Det är inte lätt. För att ta reda på vad vi vill, kanske t.o.m. vad vi är, krävs inte bara tid, det kräver också mod. Modet behöver vi både för att inse att det vi gör idag, eller hur vi är idag, inte är det vi faktiskt vill. Sen behöver vi modet när vi tagit reda på det vi vill för att våga göra något åt det.

Det är ju så mycket lättare att trycka undan, sopa under mattan och blunda. Blunda och fortsätta precis som vanligt. För oftast är inte våra liv hemska. Frågan är om de är så bra som det kan vara. Bara du vet svaret.

Min egen resa började med insikten och beslutet att jag inte ville drabbas av personlig tragedi för att jag skulle börja leva det liv jag ville. Jag blev medveten om att jag bara har ett liv och att det gäller att göra det absolut bästa av det. Resan tog ”fart” när jag som ”duktig flicka” tappade fotfästet men hann stoppa mig själv innan det fick några fysiska eller ekonomiska konsekvenser för mig. Jag insåg att dra i handbromsen skulle innebära karriärsjälvmord. Men samtidigt så började jag tänka på om jag ville ha en ”karriär” med traditionella mått mätt? Om det ens var möjligt. För hur långt kommer en exceptionellt kunnig specialist? En specialist som samtidigt är idealist men med mycket sparsam kompetens om och intresse för företagspolitik? Nej, jag hade nog ingen höjdarkarriär framför mig ändå. Vilken tur för mig. Det gjorde det ännu lättare att ta steget.

För mig var det rätt att starta eget, att få verka som den specialist jag är och som jag brinner för att vara. Som egenföretagare har jag utmaningar i mitt ”nya” liv som jag inte hade tidigare. Och jag får fortfarande skav i magen, men jag ser det som någonting positivt. Det betyder att jag fortfarande lever, kan utvecklas och därmed göra massor av spännande saker innan jag dör.

Louise Dock
Driver kommunikationsbyrån Dock Communication

Related Posts


One Response to Att vara sann mot sig själv

  1. Pingback: Sanningen | Louise Dock

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>