Dags för en andra karriär?

man nyvy

Att använda sommaren och semestern som ett startskott för ett nytt kapitel i yrkeslivet är ingen dum idé. Jag har tidigare skrivit om begreppet en andra karriär. Kanske är det dags för en andra karriär nu?

Som bekant står Sverige inför en framtid där vi alla troligen kommer att behöva jobba längre upp i åldern än vad tidigare generationer gjort. Vi blir i snitt allt äldre. Ska vi jobba längre behöver vi variation och nystarter för att hålla motivationen vid liv. För några år sedan höjde CSN taket för studiemedel till 56 år. En signal om någon att det aldrig behöver vara för sent för att börja om eller bygga vidare. Lena Elfström till exempel är ett levande bevis på detta. Hon firade sin 50-årsdag med att skriva en tenta på sociologen på Stockholms universitet. Idag arbetar hon som konsult i arbetsrätts- och ledarskapsfrågor. Tidigare arbetade hon på bland annat SAS och Linjeflyg. Att studera samtidigt som man jobbar på till exempel en kvälls- eller distanskurs kan vara en bra ”mjukstart” in i något nytt. Gå ned på deltid om möjligheten finns och söka kurser som ökar chanserna att få jobb inom den bransch som lockar.

Det där med att studera, och framförallt någonstans mitt i livet. Jag har nämnt tidigare att en andra karriär är ett etablerat begrepp i USA. På Stanford University startade man för ett par år sedan Stanford Distinguished Careers Insitute. Det är ett ettårigt livs- och karriärutvecklingsprogram som vänder sig till seniorer med 20 till 30 års arbetslivserfarenhet. Programmet har sedan starten varit omåttligt populärt. Philip Pizzo, som är ansvarig för programmet säger enligt en artikel i SvD Näringsliv att gemensamt för de sökande är att ”alla är väldigt exalterade över att få återvända till universitetet. Vissa vill fördjupa sig inom sitt område, men de flesta är ivriga att påbörja en ny fas, som att starta en ny karriär eller följa ett kall”. De som antas till programmet får tillgång till en coach som hjälper att forma programmet efter personens intresse och önskningar. Målet med utbildningen är att skapa nya karriärvägar för deltagarna. ”Vår förhoppning är att dörrarna som öppnas ska leda till det man har drömt om sedan länge. Eller kanske till någonting helt nytt som man ännu inte kan föreställa sig” säg er Pizzo. Han trycker även på att vi måste ”släppa fixeringen vid åldersrelaterade vägskäl och inse att människor bidrar med olika saker vid olika tidpunkter i livet”.

Programmet på Stanford är en utmärkt och intressant början på något som förhoppningsvis kan sprida sig till fler länder. Genom liknande satsningar och genom att lyfta fram goda exempel kan man få människor att våga byta bana i större utsträckning. Även i högre åldrar. Jag tror att det finns många människor som mentalt redan står på kö till ett karriärutvecklingsprogram. Den största utmaningen är kanske att få arbetsgivarna med på tåget. Att få dem att inse att det är mixen av kön, etnicitet, personligheter OCH åldrar som utgör ett intressant arbetsteam. Som Philip Pizzo på Stanford uttrycker det ”människor bidrar med olika saker vid olika tidpunkter i livet”.

 

Related Posts

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>