Karriärbyte: Från biomedicinsk analytiker till möbeltapetserare

www.nyvy.se
Vem är du?

Annika Lindfeldt, 39 år. Född och uppvuxen i Stockholm.

Vilket yrke hade du tidigare?
Jag arbetade tidigare som biomedicinsk analytiker på Karolinska universitetssjukhuset.

Vilket yrke har du idag?
Idag är jag möbeltapetserare med eget företag.

Vad var anledningen till att du ville bryta med ditt gamla yrke/göra något nytt?
Jag hade arbetat några år på Karolinska och kände lite att jag stagnerat. Jag hade en bra chef som lät mig arbeta med metodutveckling, något som bara kemister gör i vanliga fall. Men för att komma vidare och utvecklas behövde jag studera vidare till kemist. Det i sin tur skulle innebära heltidsstudier på fyra år. Jag fick lov att stanna upp och tänka till. Vad vill jag egentligen göra med mitt liv?

Var det självklart vad du skulle göra istället eller hur kom du fram till det?
Nej, det var inte självklart. Ett tag var jag inställd på att läsa till kemist. När jag bestämt mig för att jag var ok med att gå tillbaka till skolbänken började jag fundera på vad jag egentligen ville göra. Vad är jag bra på? Jag har alltid varit en pysslig och kreativ person, gillar att gå på loppis, gillar gamla saker. Jag anmälde mig till en kvällskurs i möbeltapetsering och kände att det här är något jag är bra på. Det här är något jag tycker är riktigt kul.

Svårt/lätt beslut? Varför?
Nej, det var egentligen inte svårt. Jag hade kommit till vägens ände. Jag kunde inte utvecklas mer åt något håll. När jag bestämt mig för att börja studera igen var valet enkelt. Att jag sedan läst på universitet och har en akademisk examen känns bara som en trygghet. Jag har alltid gillat att studera och på något vis behövt en akademisk examen för att känna mig trygg i mitt hantverksyrke. Det är ingenting jag ångrar idag, fast jag nu jobbar med något annat än det jag utbildade mig till från början. Jag är glad att jag har min examen i laboratorievetenskap, det är naturligtvis även en form av trygghet att eventuellt falla tillbaka på.

Hur gjorde du rent praktiskt?
När jag väl insåg att jag måste göra något annat sökte jag tjänstledigt för studier. Jag hade hittat en 2-årig utbildning till möbeltapetserare på Träakademien i Kramfors. Jag sökte och kom in. Min chef blev nog lite chockad när det inte blev kemistutbildning utan möbeltapetsering istället. Men för mig kändes det helt rätt. Det passade mig också just då i livet att utbildningen fanns i Kramfors. Jag har bott i Stockholm i hela mitt liv men längtat efter att få pröva på att bo på en mindre ort. Som infödd stockholmare flyttar man inte i första taget. Allting finns ju här: studier, arbete osv. Tidigare hade jag inte haft någon direkt anledning att flytta, men nu hade jag det. Så jag flyttade upp till Ångermanland. Hyrde ett hus. Skottade snö och allt det där… Det var en erfarenhet. Samtidigt visste jag någonstans att jag ville tillbaka till Stockholm för att öppna mitt eget företag.

Största utmaningen för din del med att sadla om var…
Då måste jag nog säga att det var att våga lita på kontot. Den ekonomiska biten. Ändå har jag haft en enorm trygghet runt mig av släktingar och vänner. Samtidigt är det klart att det blir skillnad att gå från biomedicinsk analytiker till egen företagare. Men jag är envis. Har jag väl bestämt mig då går det. Jag har också lärt mig enormt mycket av det här. Det har ändrat mig som person. Jag har till exempel delvis ändrat mitt köpbetéende. Jag köper mindre kläder. Köper hellre något svenskt kanske lite dyrare från ett mindre företag med kvalité. Men jag handlar istället mer sällan. För jag behöver inte mer. Vi är väldigt materialistiska i Sverige. Flera mobiltelefoner, datorer etc. men man behöver det inte egentligen. Visst har det varit en omställning ekonomiskt för mig. Men jag har bara vunnit på det. Jag tycker rent generellt att folk i Sverige är rädda för att i n t e tjäna mycket pengar. Många gör inte det som gör dem lyckliga just på grund av pengar.

En annan utmaning har varit allt pappersarbete, alla regler, skatter etc. som man måste sätta sig in i när man driver eget företag.

Vilka reaktioner har du mött på vägen efter att du bestämt dig för att sadla om?
Min familj och mina vänner har stöttat mig fullt ut. Ingen har ifrågasatt mitt val. Utom möjligtvis min chef, men då mer av förvåning.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden vad gäller ditt yrkesliv?
Jag försöker hela tiden att sätta upp delmål. Stabilitet och kontinuitet är det jag jobbar på nu. Att ha ett jämt flöde av bokningar samt att planera jobben. Jag skulle även vilja komma upp i en omsättning så att jag tjänar på att omvandla mitt företag från enskild firma till aktiebolag. Framöver kanske det blir aktuellt med eventuella anställningar eller eventuellt gå samman med annan hantverkare. Men det är stora grejer. Det blir en senare fråga.

Tips från dig till de som funderar på att byta bana: 

  • Om du funderar på ett hantverksyrke. Gå en kurs först. Det finns till exempel många bra kvällskurser man kan läsa vid sidan av sitt arbete. Du måste ge dig själv en chans att testa, känna efter ”är det här något jag skulle trivas med att göra?”. Har jag fallenhet för det här? Du måste även ha passion för det du gör om du ska öppna eget företag.
  • Skanna ditt kontaktnät. Kan du få stöd/hjälp från någon?
  • Gör en ekonomisk plan.
  • Lej ut det du inte är bra på själv till någon som kan det. Som till exempel logo till företaget och bokföring Jag försökte mig på bokföringen i början. Jag höll på och kämpade i tre månader med ont i magen på nätterna. Det tog för lång tid. Till slut anlitade jag en revisor. Nu samlar jag alla mina kvitton, ger till revisorn. Och sover gott om nätterna.

 

Mer om Annikas företag:
Lindfeldts tapetseri
Instagram
Twitter

 

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>