Från grafisk formgivare till partydesigner

Lina Eriksson Linabythebay foto Goran Wallin
Vem är du?

Lina heter jag, är 35 år, naturälskare och pysselentusiast med rastlösa drag som vill uppleva så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Jag är en sån där som mentalt har svårt att gå till samma restaurang två gånger när det finns så otroligt många att välja på. Jag inser att jag borde leva mer för stunden och go with the flow men jag verkar få mest inspiration och kickar av att testa nya saker hela tiden och det leder till att jag faktiskt fortsätter att skapa nya saker.

Jag bor på Ingarö nära havet och skogen med min fru och våra fem hönor. Vi spenderar mycket tid i naturen men också i köket då vi båda är intresserade av matlagning och råvaror. Vi går in för att spara på vår miljös resurser både i stora val som hus och bil men även små som att undvika spill i kylen, inte flyga så mycket, inte starta bilen i onödan för en chipspåse och så vidare.

Vilket yrke hade du tidigare?
Jag har sedan jag var tjugo år arbetat i den grafiska branschen som formgivare av trycksaker och webbdesign. Jag har varit runt på magasin, byråer, marknadsavdelningar och under åtta år drev jag en designbyrå tillsammans med en kollega.

Vilket yrke har du idag?
Jag bröt upp från designbyrån för 1,5 år sedan och just nu arbetar jag dels med mitt egna företag men också med en fot kvar i branschen som deltidsanställd på en business-to-business-reklambyrå.

I mitt egna företag Kalasmakerskan hjälper jag privatpersoner och företag att designa tillställningar så som events, bröllop, dop, kalas och fester.

Sen driver jag även Lina by the bay där jag gör en del designuppdrag så som logotyper, dryckesetiketter, böcker, påskkransar, tavlor och även styling- och inredningsuppdrag. Framförallt så ger min blogg Lina by the bay en massa spännande möten och samarbeten.

Vad var anledningen till att du ville bryta med ditt gamla yrke/göra något nytt?
Det fanns många olika anledningar men det övergripande var att jag var evinnerligt trött på att sitta framför skärmen och göra korrektur och maila hela dagarna. Jag kände mig låst i min kreativitet genom att sitta vid datorn hela dagarna.

Kreativ som jag var och är kände jag ett behov av att inte behöva kompromissa med mina idéer och lösningar. Jag ville verkligen jobba själv gentemot kunder. Jag hade ett behov av att få testa att jobba med lite annat bara för att få perspektiv på livet. Dessutom kände jag mig stressad av jobbet och framförallt av att veta att livet rann på och jag ville så mycket mer.

Var det självklart vad du skulle göra istället eller hur kom du fram till det?
Det var inte självklart vad jag skulle börja med eftersom jag hade så många olika drömmar. När jag träffade mina vänner så tog jag fram min idébok där jag hade sorterat ut 15 saker jag ville satsa på och de försökte ge mig råd. En extra klok vän sa till mig att börja med en av de sakerna på listan, dvs bloggen, för att känna efter vad jag tyckte var kul att göra. Efter ett tag kunde jag utöka med en annan av mina idéer. Att arbeta med festdesign. Jag började även att jobba extra i en ekologisk matvarubutik och i en charkdisk i en annan butik, stod på marknader och hjälpte till i en loppisbutik. Till slut insåg jag att jag ville pröva på att göra något annat än att designa. Det började bubbla i kroppen och nu först 1,5 år senare ser jag tydligare var jag ska lägga energin. Jag var helt enkelt tvungen att testa mina vingar.

Var det svårt/lätt beslut? Varför?
Det var ett fruktansvärt svårt beslut. Framförallt för att jag är så lojal och trogen det jag tar mig an. Jag hade tänkt mig att jag skulle driva designbyrån med min kollega resten av mitt liv så det tog lång tid innan jag hade modet att erkänna för mig själv att lusten inte fanns kvar och ännu längre innan jag yppade något för henne och sen ytterligare en tid innan jag tog steget.

Jag var rädd för att såra min kollega och vän, förstöra för företaget och dess kunder, rädd för att stå på bar mark utan pengar och allt detta mitt i husbyggartagen. Men då hade jag funderat på det så länge och mådde så dåligt varje dag av att gå till jobbet. Det fanns helt enkelt bara ett val.

Hur gjorde du rent praktiskt?
Rent praktiskt så tog vi hjälp av vår styrgrupp och fasade långsamt ut mig från företaget under ett antal månader och berättade vartefter för våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Jag lämnade helt enkelt min del i företaget till min kollega med förhoppning om att företaget skulle förbli friskt och leva vidare. Allt gick lugnt och sansat till.

Största utmaningen för din del med att sadla om var….
För mig var den största utmaningen att försöka varva ner, att bli av med stresskänslan. Känslan av att det inte låg en massa mail och väntade på svar var svår att förstå. Varje gång det ringde i telefonen blev jag stressad.  Det tog två hela månader att bli neutraliserad igen.

Det var även en utmaning under hela denna process att försöka svara på alla frågor om vad jag skulle göra och när.

Vilka reaktioner har du mött på vägen efter att du bestämt dig för att sadla om?
Folk säger allt möjligt för folk har mycket åsikter. Mina nära vänner som hört mig klaga tyckte bara att det var bra gjort och märkte skillnad när jag sa hur lycklig jag kände mig efter ett tag. Kommentarer som ”Modigt!”, ”Är det inte bättre ni väntar tills ni har flyttat in i huset?”, ”Vad säger din kollega?”, ”Hoppas du får ett jobb snart” var vanliga från bekanta. Jag behövde vara fri ett tag men det förstod inte alla. Men det spelade heller ingen roll.

Vad är bäst/sämst med ditt nuvarande yrke?
Det bästa nu är att jag har en sån härlig blandning av uppdrag som jag verkligen tycker är SÅ roligt att det känns som paradiset när jag vaknar upp. Det sämsta är väl samma sak egentligen att det kan bli lite splittrad fokus ibland med alla olika typer av uppdrag.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden vad gäller ditt yrkesliv?
Min stora förhoppning är att jag ska kunna jobba heltid som partydesigner eller rättare sagt kunna försörja mig på det. Resten av tiden vill jag kunna ägna mig åt pyssel, kreativt skapande av möbler, tavlor och framförallt ha lite fler djur att ta hand om.

Tre tips från dig till de som funderar på att byta bana:

  • Man kan planera till döden men ibland måste man bara våga hoppa för att man ska våga och vinna. Det kanske inte blir kanon direkt men ge din kropp och själ lite anpassningstid så blir det bra.
  • Se till att spara ihop lite ekonomisk buffert innan så att det inte blir panik. Och sluta inte med allt. Dra inte in på allt. Då blir det ändå ingen livskvalitet. När du väl har lämnat ditt gamla ska du njuta.
  • Tillåt dig att ta en paus mellan ditt gamla och nya liv. Du kommer behöva all energi du kan när du ska börja med något nytt i ditt liv.
  • Slutligen – jag önskar att alla kunde hitta stället där de blommar som mest.

Här hittar du Linas företag: Kalasmakerskan
Här hittar du hennes egen blogg: Lina by the bay

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>