Karriärbyte: Från lärare till silversmed

www.nyvy.se

Vem är du?
Linda Roxhag, 40 år. Bor med man och två barn, 8 och 10 år, i Önnestad utanför Kristianstad.

Vilket yrke hade du tidigare?
Jag jobbade som specialpedagog för barn i behov av särskilt stöd.

Vilket yrke har du idag?
Idag är jag silversmed och driver mitt eget företag. Jag gör allt från grunden. Från kontakt med kunden för att få en idé om vad det är för person och vilka önskemål han/hon har, till design och tillverkning. Jag gör mycket specialbeställningar. Har även egna kurser i silversmide.

 

SONY DSCwww.nyvy.sewww.nyvy.se


Vad var anledningen till att du ville göra något annat i yrkeslivet?

Det var egentligen ingenting jag planerade medvetet från början. En kompis anmälde oss till en kvällskurs i silversmide. När jag kom dit första gången och satte mig ned och började med första uppgiften kände jag nästan på en gång ”Det här måste jag göra.” Det kanske låter konstigt, men det var precis så. Efter ett tag slutade min kompis. Hon tyckte inte riktigt att det var hennes grej. Men jag fortsatte på kursen och satt hemma och filade och sågade i köket på kvällar och helger. Vår första uppgift var att göra en ring. Uppgiften kändes lite enkel och jag hade en idé om att jag ville göra något mer avancerat med en typ av sarg med ett lock på ringen. Min kursledare avrådde mig eftersom han tyckte att det skulle bli för svårt. Men jag gav mig inte och lyckades med min idé. Efteråt fick jag inte särskilt mycket beröm eller så av kursledaren. Däremot har jag förstått nu i efterhand att det var en väldigt avancerad grej jag gjorde. När kursen var slut kände jag att jag inte ville sluta. Jag fick låna hem några verktyg av kursledaren och så småningom även hyra in mig hans verkstad. Man kan säga att jag gick som lärling hos honom under den sommaren.

Hur gjorde du rent praktiskt?
Till en början jobbade jag heltid som lärare och ägnade kvällar och helger till silversmideri. Sedan fick jag en förfrågan att ställa ut på Konstrundan i Kristianstad. Jag gjorde det och det ledde till att jag fick in en hel del beställningar. I den vevan tog jag beslutet att ta tjänstledigt från mitt lärarjobb. Jag inredde ett förråd hemma och när förfrågningarna ramlade in och folk undrade vad jag ville ha i betalt bestämde jag mig för att det var dags att starta eget. Jag registrerade mitt företag i september 2010, deltog i Konstrundan 2011 och en massa beställningar ramlade in. Jag beslutade mig för att förlänga tjänstledigheten på halvtid. Sedan har det rullat på. Jag fick en förfrågan om att designa ett smycke till Cancerfonden, som inbringade 191 400 kr. Det var ett ärofyllt uppdrag. Jag har även levererat hjärtan till försvarsmakten. Ja, det har faktiskt gått i raketfart. I alla fall här nere i Skåne.

Till slut kände jag mig väldigt splittrad av att ha ena benet i lärarvärlden och andra i mitt företag. Till saken hör också att just under denna tid hade vi nära vänner som drabbades av tråkigheter. Det gör att man får sig en tankeställare. Jag tänkte att jag faktiskt snart är 40 år. Ska jag göra det jag vill, så är det nog dags nu. 

 

www.nyvy.seSONY DSCDSCN3191


Största utmaningen för din del med att sadla om var…

Största utmaningen är nog att mitt yrke nu är lite ”konstnärligt flummigt”. Som lärare var allting väldigt tydligt. Jag hade mina lektioner på bestämda tider som jag planerade inför. Jag fick min lön varje månad. Nu känns det mer som att det beror på omständigheter om jag ska lyckas. Det hänger på ordrar, kunder och på mig själv. Det är jag som är mitt företag. Det finns två sidor av det.

Vilka reaktioner har du mött på vägen efter att du bestämt dig för att sadla om?
Alla har varit väldigt positiva, ”känner du så, så gör det!” Men även några ”Oj, men hur ska ni klara det…”.

Vad är bäst/sämst med ditt nuvarande yrke?
Det bästa är den frihet som du inte har som anställd. Du kan planera din egen tid. Sen är jag intresserad av hantverket, vilket gör det till en dröm att gå till jobbet. Bäst är även att jag lär mig så enormt mycket. Jag har växt jättemycket som person. Jag har till exempel alltid varit en positiv person. Ja, i alla fall utåt. Men det är inte så svårt att vara positiv när allt går relativt bra. Men när allt ställs på sin spets… Lyckas man vara positiv då, då är man verkligen genuint positiv. Sämst vet jag inte. Det kanske inte är dåligt alls. Men det där att man alltid vill vidare. J a g är mitt företag. Det där med stabiliteten i ekonomin kan vara lite stressande ibland. Jag tror att det blir skillnad när man är lite mer etablerad.

Ångrar du någonting så här i efterhand?
Nej. Jag ångrar ingenting! Jag var väldigt engagerad i skolan och kan ibland känna mig lite som en förrädare. Att jag har svikit skolan. Men jag var samtidigt ganska trött på läraryrket. Det var för tungt. Jag kan inte förändra världen själv. Om jag hade varit kvar hade jag nog inte mått så bra nu. Så jag ångrar ingenting. Däremot kan jag sakna.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden vad gäller ditt yrkesliv?
Jag vill att företaget ska kunna växa, men ändå behålla det där genuina. Kunna bli större fast på ett äkta sätt. Sen vet jag att de som har större företag säger att för att kunna växa måste du till slut välja mellan att designa och tillverka. Jag skulle helst vilja kombinera båda. Jag vill även hitta fler återförsäljare. Gärna de där personliga butikerna. Försöker även arbeta med att få försäljningen mer nätbaserad. Just nu arbetar jag med att få ordning på hemsidan.

Några tips från dig till de som funderar på att öppna eget:

  • Om du inte trivs med det du gör så tror jag alltid att du har ett val. Du kan alltid påverka ditt liv.
  • Är du osäker? Sätt dig ned och skriv + – listor och fundera. För- och nackdelar. Vad vill jag? Jag tror att det kan vara bra att visualisera eller sätta ord på det man grubblar över.
  • Våga prata med andra! Våga sätt ord på hur du känner dig. Någon kanske har bra hjälp/råd.
  • Våga prova och våga säg ja!

Läs mer om Lindas företag: ROLI-silverdesign

 

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>