Karriär: Att göra sin egen resa

sinegenresa

Igår läste jag en artikel ur tidningen Chef som handlade om definitionen av en framgångsrik karriär. Jörgen Kihlgren skriver befriande om valmöjligheter och egenmakt. Han nämner ett exempel från boken ”Handbook of Career Theory” där det talas om den objektiva och subjektiva karriären. Den objektiva karriären syns utåt och associeras ofta med sådant som status, titlar och hierarki. Den subjektiva karriären handlar om vår egen syn på vad som är framgång och karriär. Kihlgren skriver: ”Karriär behöver inte innebära att klättra uppåt i hierarkierna. Karriär kan vara att ha ett chefsuppdrag (eller annan yrkesroll) utifrån sina värderingar, drivkrafter och intressen och tid för familj.” Den subjektiva karriären kan ses som ett livslångt projekt där vi själva bestämmer färdriktning. Precis det jag skrev om i gårdagens inlägg, mina val och mina villkor. Min egen resa. Han nämner den folkkäre artisten Björn Skifs som ett exempel. Han har många gånger fått försvara sitt beslut att inte ta chansen att satsa på USA när låten ”Hooked on a feeling” låg etta på listorna där. Han förklarade alltid att tack vare att han sa nej till USA har han haft möjlighet att prova på allt från folkparksturné till filmskådespelare. Han har haft förmånen att få ha en bred karriär där han provat på det mesta inom den svenska nöjesbranschen. Han har gjort sin egen resa. Att äga definitionen av sin egen karriär skapar fler möjligheter i livet och ger egenmakt. Kilhgren menar att det är vi själva som bestämmer vad en framgångsrik karriär är och att vi alla därför ska se till att äga definitionen av vår egen karriär.

Att göra sin egen resa. Man skulle kunna tro att det är en insikt som kommer till oss först senare i livet. Med tiden och erfarenheten. Just av den anledningen är det inspirerande att läsa på Lunds Tekniska Högskolas hemsida hur färdigutbildade teknologer/arkitekter/industridesigners ser på begreppet ”karriär”. Läs och inspireras.


”Karriär handlar om att undvika val som är grundade på andras förväntningar och istället välja det som du vill.”


”Tänk dig att du åker på en väg genom livet och längs den vägen kan du plocka upp olika typer av kunskap och möten av människor som förgyller din vardag och skapar ett mervärde för dig – det är du som väljer vad du plockar upp längs med vägen.”


”Karriär för mig innebär ett sätt för mig att växa som person.” 


”Karriär för mig är ett uttryck för att målmedvetet utveckla och uppnå sina fulla potential. Därför kan karriär se så olika ut för olika människor. Vad som är karriär för mig är något helt annat för en annan människa men uppfyller samma syfte.”

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>