Karriär: Ditt liv kanske bara behöver en slash?

www.nyvy.se Du saknar något i ditt yrke, men trivs ändå. Du har ett bra jobb med bra kollegor där du får använda ena hjärnhalvan. Men du saknar den andra. Du saknar kanske den där kreativa processen, spänningen, variationen, känslan av att få göra något konkret, skapa, se ett färdigt resultat. Du har kanske mycket sociala kontakter och rör dig bland människor hela dagarna i ditt yrke. Men du saknar de där stunderna när du bara får komma in i ett ”arbetsflow” på egen hand. Fokusera utan att bli störd. Kanske är det så att det ligger i människans natur att sakna det vi inte har. Men vi får en så stor dos av vårt ordinarie yrke. Varje dag, hela veckor, hela år. Jämt. Klart att det kan bli för mycket. Vi har trots allt bara ett liv. Och kanske är vi intresserade av och har fallenhet för flera olika saker. Men är lösningen alltid att byta yrke helt och hållet?

Känner du till någon som har en ”slash-karriär”? Och nu syftar jag inte på gitarristen i Guns N’ Roses. Nej, begreppet har inget med hårdrock att göra. Det är varken nytt eller särskilt ovanligt. Och det blir allt vanligare. Att ha en slash-karriär innebär att ha flera yrken parallellt. Förskollärare/musiker, IT-konsult/författare, lärare/keramiker/designer, dataingenjör/bagare. Och så vidare. På senare år har antalet ”slashes” exploderat i synnerhet i Storbritannien och USA. Men även här i Sverige. Ökningen beror bland annat på: en längtan efter mer flexibilitet i yrkeslivet, en önskan efter att utforska alla de passioner man har i livet, en svajig ekonomi som gjort arbetsmarknaden mer utmanande och att ha riskerna utspridda ger större säkerhet. Oavsett orsak, detta sätt att arbeta ökar. Mer och mer talar för att ”slash” är här för att stanna.

Tillbaka till dig då. Oavsett vad du arbetar med och vad du saknar så kanske det ibland inte är att byta yrke helt och hållet som är svaret. Kanske har du det bra i det yrke du har. Men vill ändå ha mindre av det, och mer av något annat. Pröva ett nytt yrke, men ändå ha det gamla kvar. Att lägga till en ”slash” i ditt liv kan kanske vara precis det du behöver för att känna dig hel. Ibland kan man faktiskt äta kakan och ha den kvar.

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>