Karriärbyte: Från barnskötare till chokladmakare

tobago nyvy

Vem är du?
Jag är Ann-Charlotte ”Lotta” Larsson, 45 år. Gift med Åke och vi har fyra söner: Jesper 24, Jonas 22, Rasmus 20, Johannes 15. Bor i mitt gamla föräldrahem i När socken på sydöstra sidan av Gotland.

Vilket yrke hade du tidigare?
Jag är utbildad barnskötare och har jobbat som det i flera år.

Vilket yrke har du idag?
2009 köpte vi ett färdigt chokladeri som vi ”flyttade hem” på vår gård. Min man Åke gjorde tillsammans med två byggföretag i ordning vårt gamla magasin på gården till ett chokladeri.

Vad var anledningen till att du ville göra något nytt i yrkeslivet?
Jag hade haft en dröm sedan jag var liten att på något vis få arbeta med choklad, bakning eller på ett café. När detta tillfälle dök upp så slog vi till. Jag hade vid den tiden flera tunga händelser och rätt många tuffa år bakom mig. Därför var det helt rätt.

Var det självklart vad du skulle göra istället eller hur kom du fram till det?
Självklart var det väl inte, men som jag sa när tillfället dök upp så var det nog någon mening med det.

Svårt/lätt beslut? Varför?
Beslutet fattade jag och min man gemensamt. Det hade aldrig gått om jag inte hade haft han som hjälp och stöd. Chokladeriet fanns redan på Gotland. Inger och Hans Prans som hade startat det bjöd dit oss en söndag, vi skulle bara titta men blev kvar nästan hela dagen. Det kändes så rätt allting. När vi satte oss i bilen var vi helt överens. Vi valde ett uthus hemma på gården som vi tyckte skulle passa till chokladeri och sedan drog vi igång arbetet med att färdigställa allt. Vi började i februari och till midsommar var det klart.

Choklad 2 LottaChoklad 1 Lottachoklad 3 lotta

Hur gjorde du rent praktiskt?
Åke tog tjänstledigt första halvåret och var byggledare och byggde även själv. När det var klart tog jag tjänsteledigt från mitt jobb som barnskötare. Efter ytterligare ett halvår kollade vi ekonomin med revisorn. Allt såg bra ut. Då så sa jag upp mig för att arbeta på chokladeriet på heltid.

Största utmaningen för din del med att öppna eget var…
Allt är en utmaning med att starta eget, men rackarns så roligt och spännande det är. Man måste vara driven och ganska envis som person. Det är ju en del motgångar så klart, inte bara en dans på rosor. Jag bor 6 mil från Visby i en liten socken på drygt 500 personer. Att få folk att hitta lilla mig så långt från Visby är en utmaning. Till Visby hittar alla men att sedan ta sig ut på landsbygden är inte lika lätt. Här finns inga allmänna kommunikationer, man måste ta sig hit med eget fordon.

Vilka reaktioner har du mött på vägen efter att du bestämt dig för att öppna eget företag?
Reaktionerna har till största del varit positiva. Men det finns de som tror att man inte är riktigt klok. Starta eget företag på landsbygden och tillverka choklad till råga på allt. De säger det inte rakt ut men man kan ana vad de menar: att det knappast kan vara lönsamt. En del tror att det bara är en bisyssla. Att det ”är ju en trevlig liten hobby du har, men vad gör du på riktigt?”

Vad är bäst/sämst med ditt nuvarande yrke?
Det bästa med att vara egen är ju att man har en annan frihet. Jag kan till exempel ta en sväng med hunden eller hjälpa min man om det skulle krisa till sig. Jag finns ju alltid här hemma, vilket jag verkligen njuter av. Jag känner mig många gånger så tacksam och privilegierad att få vara här hemma. Och så får jag träffa så många härliga människor, både i butiken och ute på säljresor. På de resorna har jag dessutom alltid min älskade syster Mia med mig. Det är vår kvalitetstid.

Det kan ibland vara en nackdel att gården även är vårt hem. När det är högsäsong för mig så har ju resten av familjen och våra inneboende semester och behöver få ha det. Någon gång har det hänt att besökare saknat respekt för att gården också är någons hem.

Ångrar du någonting så här i efterhand?
Jag ångrar absolut ingentig, så länge jag mår bra och trivs med det jag gör så kör jag på. Den dagen jag inte känner glädje längre säljer jag företaget.

Några tips från dig till de som funderar på att starta eget:

  • Börja lugnt, investera inte för mycket och ta inte stora dyra lån. Låt det komma allt eftersom.
  • Tänk praktiskt: Vi inredde vårt magasin så att vi kan göra om det till bostad den dagen vi inte har chokladeri där längre.
  • Det finns så många där ute som verkligen vill förverkliga sina drömmar och till dem vill jag bara säga VAD VÄNTAR NI PÅ? Vi kanske inte finns här i morgon, så våga släppa taget och förverkliga era drömmar, ingen annan kommer att göra det åt er.

 

Här kan du läsa mer om Gotlandsgårdens Konfektyr

 

Related Posts

u8x7co8


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>