Karriärbyte: Från socionom till keramiker

Anneli nyvy

Vem är du?
Jag är Anneli. Född 1970 och uppvuxen i Fritsla, Västra Götaland. Är utbildad socionom och boende i Kisa, södra Östergötland, sedan 15 år tillbaka.

Vilket yrke hade du tidigare?
Tidigare arbetade jag som socialsekreterare i Linköpings kommun.

Vilket yrke har du idag?
Idag driver jag ett krukmakeri i Kisa, Hjortslunds Stengods.

Vad var anledningen till att du ville göra något nytt i yrkeslivet?
Jag fick en möjlighet att ta chansen att arbeta som krukmakare och tog den. Jag trivdes fint att arbeta som socialsekreterare och med mina arbetskamrater, men då möjligheten öppnade sig genom bla en flytt så fanns det helt enkelt inte tid för två arbeten. Valde därför krukmakeriet, då jag tänkte att detta är en chans som jag bara får en gång. Om det inte bär sig, kan jag säkert alltid falla tillbaka på mitt andra yrke.

Var det självklart vad du skulle göra istället eller hur kom du fram till det?
Jag hade sedan länge haft siktet inställt på att någon gång arbeta med leran, så när möjligheten erbjöds så tog jag chansen. Tidigare var drejandet en hobby.

Svårt/lätt beslut? Varför?
Det var ett förhållandevis lätt beslut att fatta eftersom jag under en tid arbetat halvtid som socialsekreterare och halvtid som krukmakare, och på så sätt ”provat på” krukmakaryrket.

Hur gjorde du rent praktiskt?
Jag sa upp mig efter inte fullt ett år av halvtidsarbete som krukmakare. Min arbetsgivare var då så generös att jag fick vara tjänstledig den första tiden ifall jag skulle ångra mig eller om allt skulle få åt pipsvängen.

Största utmaningen för din del med att  byta yrke/starta eget var…
Den största utmaningen var att ha modet att tro på mig själv. Vid den tidpunkten levde jag ihop med min fd man, vilket innebar att vi tillsammans kunde starta upp krukmakeriet.

Vilka reaktioner har du mött på vägen efter att du bestämt dig för att byta bana?
Enbart positiva.

Vad är bäst/sämst med ditt nuvarande yrke?
Det bästa är friheten att kunna göra mina egna val samt att få möjlighet att arbeta med en skapande verksamhet.

Det sämsta är friheten och att jag måste göra mina egna val. Det kan såklart verka paradoxalt, men i och med friheten så har jag ansvar över hur företaget går och att se till att ekonomin går ihop. Lyckligtvis så går krukmakeriet bra och mina utmaningar ligger i att hinna producera i takt med efterfrågan.

Ångrar du någonting så här i efterhand?
Nej.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden vad gäller ditt yrkesliv?
Mina förhoppningar är att fortsatt kunna utveckla företaget i den takt jag finner lämpligt och att finna harmoni mellan arbete och fritid. Idag arbetar jag på tok för  mycket.

Tre tips från dig till de som funderar på att  byta bana/starta eget:

  • Se till att inte dra på dig för mycket återkommande fasta kostnader, såsom lån. Du kan inte direkt kontrollera dina inkomster men ha större kontroll över dina utgifter.
  • Var beredd på att arbeta hårt (till en början).
  • Du kan mer än du tror!

 

Vill du veta mer om Annelis keramik? Titta in hos Hjortslunds Stengods

 

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>