Maria Popova: En skatt för regniga dagar

Brain_Pickings_MP_2_150_grande

De där regniga dagarna finns det tid för tankar att ta plats. Böcker hinner läsas. Bara vara. För första gången på väldigt länge kanske du hinner tänka tankar fullt ut. Få en överblick över hela din tillvaro. Väga för och emot. Se helheten. Hinna känna efter.

Lediga dagar kan det vara skönt att stänga av datorn, särskilt när man använder den dagligen i jobbet. För mig är det så. Böcker och tidningar passar bättre ihop med ledighet och hängmatta. Men det finns en sida jag söker inspiration på ofta. Tänkte dela med mig idag av en inspirationskälla. Maria Popova, en bulgarisk författarinna, bloggare och litteraturkritiker bosatt i Brooklyn, New York. Fascinerande kvinna. Hon driver sedan flera år tillbaka bloggen Brainpickings.org. Där delar hon med sig av sina åsikter om litteratur, kultur och andra relevanta samhällsfenomen. Sidan är mycket ambitiös och grundlig och innehåller en skatt av inspirerande material. Ofta sådant som Popova hittat i äldre litteratur, som av olika anledningar är precis lika aktuellt idag. Allt går runt. Hon lyckas sedan ofta med konststycket att knyta ihop historien med något aktuellt ämne som gör hjulet tydligt. Allt kommer igen.

De senaste åren har det i mitt tycke gått lite inflation i alla peppande texter på diverse olika trycksaker. Lite som att man inte ser dem längre. Budord, mantran och citat. Men ibland träffar någon rätt och det känns genuint. Hösten 2013 fyllde Brainpickings.org sju år. Baserat på allt hon läst, skrivit och levt samt alla kontakter med läsare under åren satte sig Maria Popova ned och skrev vad hon hade lärt sig. Sina egna 7-life Learnings. Sju. Inte mer. Inte mindre. Det är enkelt men svårt, självklart och klokt. Inga krusiduller. Något att fundera på om livet bjuder på regniga dagar i sommar. Hennes ord finns att köpa på en poster (förstås) på Holstee.com. Titta även in på Popovas sida, med risk för att du kan bli kvar där ett tag.

Brain_Pickings_Learning_1_150_grandeBrain_Pickings_Learning_2_150_grandeBrain_Pickings_Learning_3_150_grandelesson-4_grandeBrain_Pickings_Learning_5_2_150_grandeBrain_Pickings_Learning_5_150_grandelesson-7_grande

 

 

Related Posts

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>