The power of time off

www.nyvy.se
Jag fortsätter på temat tid denna vecka eftersom det är en av orsakerna till varför många vill byta yrke/bransch. Det är inte det att de i grund och botten vantrivs med sina jobb och sina arbetsuppgifter. Det är det att tiden räcker inte till på grund av ökade arbetsuppgifter på samma tid. Tid är också det som behövs för återhämtning och för att få lusten till att arbeta tillbaka. När lusten har tappats.

Det talas mycket om pauser i tillvaron. Att ta pauser i vardagen och att, som jag skrev igår, grabba tag i tiden. Viktigt för att få perspektiv på tillvaron. För att hitta sin lust och kreativitet igen. Jag tänker ägna denna vecka till att lyfta fram några exempel.

I Sverige följer vi SVT:s ”Familjer på äventyr” med längtan i blicken. Helt ”vanliga” svenska barnfamiljer som vänder ryggen åt ekorrhjulet. Lämnar sina jobb och barnen sina skolor. Säljer eller hyr ut sina hus. Och drar. Iväg för att följa sin dröm. Paus från stress, dead-lines, möten, läxor, aktiviteter. Bara du och din familj på ett gemensamt äventyr. Nära varandra. I en helt ny miljö. Nog är vi många som har den drömmen. Baserat på en undersökning på SVT:s hemsida vill hälften av oss göra samma sak. Bryta upp och ta en paus. Bara vara.

Stefan Sagmeister är österrikaren som bor i New York sedan flera år tillbaka. Han jobbar med grafisk design och driver företaget ”Sagmeister & Walsh Inc”. Han är mycket framgångsrik i sin bransch och har mottagit flertalet Grammys för bland annat skivomslag. Var sjunde år bryter han upp från livet i New York och tillbringar ett år på Bali i Indonesien. Var sjunde år tar han ett sabbatsår.

Sagmeister är förvisso ingen ”vanlig svensk barnfamilj” men han är mycket inspirerande. En lugn, klok & kreativ österrikare mitt i myllret i New York. För en tid sedan gjorde han ett uppmärksammat TED-talk där han pratade om det ofta förbisedda värdet i att ta en paus i tillvaron. Att hitta tiden. Hans resonemang är tankeväckande:

“We spend about 25 years of our lives learning. Then there is about 40 years reserved for working. And then, tucked at the end of it, are about 15 years of retirement. I thought it might be helpful to cut off five of those retirement years and intersperse in between those working years.”

Det intressanta i hans tal är även hur han betonar att en paus, tid borta från arbetsplatsen inte behöver vara synonymt med förlust rent ekonomiskt för företaget. Tvärtom. I hans eget fall har sabbatsåren under vilken tid han inte tagit på sig några som helst uppdrag från kunder, ändå gjort att företaget gått med vinst. Återhämtning föder kreativitet och lust, vilket i längden gynnar företaget. Han lyfter även fram företag som 3M och Google som ger deras ingenjörer 15-20% av arbetstiden för utveckling av egna projekt. För att hitta lust och kreativitet. Denna egna tid har bland annat resulterat i produkter som post-it-lappar och Scotch tejp. Kontentan av det hela? Tid föder lust och kreativitet. Kvaliteter som de flesta yrken gagnas av.

Sagmeisters TED-talk inspirerade många människor. Winston Chen, dataprogrammerare i Boston blev så inspirerad att han tillsammans med sin norska fru och två barn bestämde sig för att göra ungefär samma sak. De lämnade jobb, skolor och bostad och åkte till Rödöya. En liten ö långt uppe i Nordnorge med 108 invånare. Där fick hans fru ett lärarvikariat och barnen gick i skola. Chen tog hand om hemmet och spenderade tid med barnen. Han beskriver det som att han för första gången lärde känna sina barn på riktigt. Efter ett antal månader på ön återupptäckte han även lusten till dataprogrammering. Han satt några timmar varje dag då barnen var i skolan och programmerade efter sin egen idé. Resultatet blev Iphone applikationen Voice Dream.

Winston Chen säger att många bekanta som har samma dröm om en paus i livet är samtidigt väldigt oroliga för hur det blir när man kommer tillbaka hem. Ekonomi och jobb. Alla har inte möjlighet att ta tjänstledigt så de säger helt enkelt upp sig från sina jobb, som Chen och hans fru gjorde. Det innebär att de heller inte har några jobb att komma hem till. Men ändå. Chen beskriver ett samtal med grannen precis när de kommit tillbaka till Boston:

”Throughout that first evening of our return, I could feel palpable stress coming from our friends, a successful couple with substantial means. But my family, even with no income, felt at peace. That was when it dawned on me: our island year wasn’t just a memorable adventure. It had made us different people”.

Lyssna på Stefan Sagmeisters TED-talk du också och låt dig inspireras. Temat är ”The power of time off”.

Related Posts


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>